Офертите на мафията да закупува на безценица кафенета, ресторанти, хотели и магазини в Милано са се удвоили от юни до ноември тази година – твърди изследването. „Престъпността по време на Ковид“ на Търговската камара в най-поразения от новия коронавирус голям италиански град.


Публикацията е плод на съвместна работа с антимафиотите в Ломбардия начело с прокурорката Алесандра Долчи, които отдавна бият тревога за опасността от масирано инфлитриране на организираната престъпност в поставената на колене от пандемията легална търговска дейност.

Едно истинско нашествие, борбата срещу което според магистратите е изключително трудна, тъй като поне досега оплакалите се от икономическата агресивност на мафията собственици на заведения за хранене, хотели и магазини се броят на пръстите на едната ръка.

Като основна причина за това мълчание на бизнеса изследването на Търговската камара в Милано сочи на първо място факта, че организираната престъпност е много добре осведомена кой е изпаднал в голямо затруднение и ще бъде склонен да продаде бързо и на безценица.

Що се отнася до втората причина, то тя се знае отдавна – мафията плаща веднага и в брой, като обикновено се доверява за далаверите си на опитни адвокати и нотариуси, а и винаги закриля жертвите си от посегателствата на други мародери.

На трето място в сегашните едва ли не екстремни за икономиката условия банките не са склонни да финансират закъсали предприятия и търговски обекти, осъждайки ги така на фалит и съответно пращайки ги най-безцеремонно в ръцете на организираната престъпност.

Която обикновено започва да ги „ухажва“ с помощи, а след като те се натрупват, идва ред на изпитания способ за тяхното връщане - офертата за закупуване.

При по-големите предприятия, къдато стопаните са акционери, обикновено мафията придобива дялово участие, като според „Престъпността по време на Ковид“ през юни тя се е задоволявала с 9 % от акциите, но в началото на ноември вече слага ръка на 19%.

За съжаление от юни до ноември са се увеличили рязко и кражбите на стоки и имущество от търговските и туристическите обекти в Милано – тенденция, която според изследването на Търговската камара също е „подклаждана“ от организираната престъпност с цел да се намали тяхната цена