Светият синод на Македонската православна църква /МПЦ/ - Охридска архиепископия прие доклада за началото на преговорите между църковните комисии на МПЦ и Българската православна църква /БПЦ/. Светият синод взе решение преговорите между двете комисии да продължат. Това каза говорителят на МПЦ-Охридска архиепископия митрополит Тимотей след днешното заседание на Светия синод в Скопие, предаде БГНЕС.

На въпроса дали БПЦ официално е информирала Цариградската патриаршия относно тяхното искане БПЦ да бъде тяхна Църква-майка митрополит Тимотей каза следното: "На 7-ми януари те отиват в Цариград във връзка с откриването на реставрирането на тяхната катедрала от времето на Екзархията "Свети Стефан" и по всяка вероятност тогава ще говорят". 

БЛИЦ припомня, че преди време турският президент Реджеп Ердоган също заговори за Желязната църква в Истанбул, но това, което каза касае и българският премиер Бойко Борисов, че и руския президент Владимир Путин

"Предполагам, че тогава ще бъдат информирани. От разговора, който имахме с тях разбрахме, че те са информирани, но колко са запознати в този момент не мога да ви кажа и не мога да говоря от тяхно име", каза още 

Тимотей и уточни, че следващата среща ще бъде съвсем скоро през месец януари. 

"Искането ни е за получаване на автокефалност", подчерта митрополитът. 

По отношение на сръбските позиции по този въпрос Тимотей бе категоричен: 50 години слушаме едно и също. Преди време казах, че те не са единствените играчи в православния свят. 

Днешното заседание на Светия Синод на МПЦ-Охридска архиепископия се проведе само няколко дни след първата среща между представителите на двете комисии, която се проведе в София. На нея присъства лично и главата на македонската църква архиепископ Стефан, който бе приет лично от българския патриарх Неофит. 

БЛИЦ припомня, че на 19 ноември тази година се случи нещо историческо като Македония изпрати писмо до България

Медията ни припомня, че отношенията между Македония и България днес са доста динамични. Първо македонският президент Георге Иванов в годишното си обръщение към нацията заяви, че Македония и България са обречени да си сътрудничат. А преди около час стана ясно, че историческият момент за София и Скопие наближава все по-бързо.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!