Френският президент Еманюел Макрон заяви, че смята, че е намерено компромисно решение по преговорната рамка за членство на Република Северна Македония (РСМ) в Европейския съюз (ЕС), което включва и България.

"Мисля, че намерихме компромисно решение", цитира думите му National Post, изречени по време на пресконференция по време на срещата на върха на НАТО в Испания.

БЛИЦ припомня, че на 24 юни парламентът на България даде зелена светлина на правителството да одобри рамката за преговори за членство на Северна Македония в Европейския съюз, което може да позволи на Скопие да започне преговори за присъединяване към блока.

Междувременно стана ясно, че правителството в Скопие е получило предложение от френското председателство с идеи, които съдържат позициите и възгледите на Северна Македония.

"Това е основата за откриване на широк консултативен процес първо в правителството и коалиционните партньори, а след това с президента, парламента и опозицията, както и с гражданския сектор, експертната и широката общественост в страната", заявиха от правителството.

Те допълниха, че решението за бъдещето на Северна Македония ще бъде взето съвместно в съответствие със стратегическите интереси на страната.

"Искаме да благодарим на президента Макрон и на френското председателство за усилията им за преодоляване на пречките и запазване на европейското доверие на Балканите", добавиха от правителството.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!