На път сме да загубим битката срещу глобалното затопляне и климатичните промени, предупреди френският президент Еманюел Макрон в речта си при откриването на среща на върха в Париж, посветена на климата, предават световните медии. 
Не се движим достатъчно бързо и в това е драмата. Всички трябва да действаме, защото ще трябва да отговаряме за свършеното. Няма да можем да кажем, че не сме знаели, каза президентът пред аудитория от представители на 127 държави и международни институции като ООН.

Време е за действия и то бързи, за да спечелим битката, заяви Макрон, цитиран от Асошиейтед прес. Държавният глава призова участващите в срещата световни политически и бизнес лидери и филантропи да представят подробно ангажиментите си и да ги изпълнят.

С краткото си слово Макрон откри същинската част на срещата на върха "Една планета", посветена на изказвания на присъстващите лидери и огласяването на нови проекти и финансиране за борбата срещу глобалното затопляне.

Френската президентска канцелария обяви около десет международни проекта, които ще налеят няколкостотин милиона долара в усилията за овладяване на климатичните промени.