Председателят на френската партия „Национален фронт“ Марин льо Пен е започнала кандидат-президентската си кампания в събота, обещавайки да защити гласоподавателите от глобализацията. Според социологическите проучвания тя ще спечели първия кръг на президентските избори на 23 април, но ще загуби балотажа на 7 май, предаде Reuters.
Льо Пен предлага напускане на еврозоната, данъци върху чужденците, работещи в страната, намаляване на пенсионната възраст и намаляването на данъците върху малките компании и върху доходите. Тя обещава, че право на безплатно образование в страната ще имат единствено френските граждани, да построи нови затвори, да спре миграцията и да напусне общото командване на НАТО, уточнява "Фокус".

„Целта на програмата е да върне на Франция свободата ѝ и да даде глас на народа“, заяви Льо Пен. „На тези избори има две противоположни предложения. Глобалисткия избор, подкрепен от опонентите ми, които искат да премахнат границите и патриотичния избор, който изобразявам аз“, добави тя. 
Льо Пен заяви, че ако бъде избрана тя ще превърне ЕС в сътрудничество между нации без единна валута със засилени вътрешни граници. Ако, както е най-вероятно, партньорите ѝ в ЕС не се съгласят на това, тя може да свика референдум за напускането на Съюза.