Перспективата, че ситуацията в Украйна може да бъде разрешена по дипломатически път, става все по-малко вероятна. Това заяви заместник - председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев в интервю за катарския телевизионен канал Al-Jazeera.

"За съжаление, шансовете не се подобряват, а се влошават. И е невъзможно да не го забележим", каза той в отговор на въпрос за перспективите за дипломатическо решение на ситуацията в Украйна и край на войната.

Той предупреждава, че Украйна я очакват още жертви и разрушения и че "Украйна може да загуби допълнителни територии". "В крайна сметка отказът да се съгласи, заплашва Украйна от загубата на националния суверенитет", заявява в интервюто Медведев.

Убийци на Кримския мост: Какво могат US ракетите HIMARS, които ще пристигнат в Украйна

Москва ще удари центровете за вземане на решения, ако Киев използва американско оръжие срещу руски територии, заяви заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев.

"В случай че тези видове оръжия бъдат използвани срещу руски територии, въоръжените сили на нашата страна няма да имат друг избор, освен да унищожат  центровете за вземане на решения", каза той.

Медведев подчерта:

"На всички е ясно кои са тези центрове – Украинското министерство на отбраната, Генералният щаб и всичко останало. Но трябва да се разбере, че в този случай крайните центрове за вземане на решения, за съжаление, дори не са на територията на Киев. Така че това със сигурност е заплаха, която ще трябва да бъде взета под внимание", посочи Медведев.

Медведев призовава "да се признават реалностите: както териториалните реалности (това, което се случи с Крим, това, което се случи с Донбас), така и реалностите, свързани с участието в международни организации, включително военни блокове".

Той заявява, че Украйна трябва да се откаже от бъдещо членство в НАТО, да води неутрална политика и да извърши частична демилитаризация, както "и да се осъществят редица други важни според нас неща".

Преди дни бившият руски президент и премиер заяви, че Русия няма да допусне избухването на Трета световна война, но може да реагира незабавно и "супер силно" в случай, че бъде атакувана.

Медведев написа в Telegram, след като посети ядрения център в Саров, че руският ядрен щит се състои от арсенал от най-модерните и надеждни оръжия, които „охладят амбициите на тези, които са готови да започнат Трета световна война сами или някой други“. 

"Няма да допуснем тази ситуация, но сме принудени винаги да казваме и напомняме, че в случай на нападение срещу страната ни можем да дадем незабавен и супер силен отговор и да отхвърлим всяка агресия, която заплашва страната ни", предупреди Медведев.