Като част от военната помощ от Съединените щати, американските реактивни системи за залпово изстрелване HIMARS и MLRS могат да бъдат доставени в Украйна. 

Това оръжие е способно да нанася удари на разстояние 300 км и да поразява цели в оперативния и стратегически тил на руските окупатори, които са важни логистични съоръжения, например Кримския мост.

Украинският сайт "Сегодня" разбра техническите характеристики на американската MLRS и установи дали въоръжените сили на Украйна могат да унищожат транспортния пункт през Керченския проток с американски ракети.

Относно необходимостта от Украйна, ракетни системи, които могат да победят по -далеч от обикновеното „изкуство“, говори главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валери Залузън след разговор с ръководителя на Обединения комитет на началник щабовете на Съединените щати Именно този тип оръжие включва американски изстрелвания на M142 HIMARS и M270 MLR, които са в състояние да изпълняват както ролята на множество ракетни системи, така и оперативни тактически ракетни системи (OTRK) с обхват до 300 км. BBS съобщи, че тези оръжия могат да бъдат доставени на Украйна в близко бъдеще.

Американските ракетни системи предизвикаха сериозно безпокойство в руските медии – журналисти предполагат, че с помощта на ракетите с голям обсег украинската армия ще може да нанесе удари по Кримския мост. 

Между другото, заплахата от атака от страна на въоръжените сили на Украйна беше активно обсъждана от руските потребители в социалните мрежи след неотдавнашното изявление на секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексий Данилов, че „въоръжените сили на Украйна ще нанесат удар по Кримския мост веднага щом се появи възможност." И след като терористът Игор Гиркин-Стрелков "наля масло в огъня", заявявайки, че Украйна вече има всички възможности да унищожи Керченския мост, на анексирания полуостров започна паника.


Превод: БЛИЦ