Мексико регистрира повече от 30 000 смъртни случая от COVID-19 в събота, като вече е пета по смъртност страна в света, предаде АП.

Длъжностните лица съобщиха за още 523 потвърдени коронавирусни смъртни случаи за деня, което доведе до общо 30 366 за пандемията.

Общият брой на потвърдените инфекции в Мексико нарасна с почти 6 000 до 251 165, приблизително наравно с Испания, осмият по големина брой случаи.

Също в събота около 200 улични продавачи за кратко блокираха няколко големи пътища в центъра на Мексико Сити в събота, за да поискат да им бъде позволено да продават отново на фона на пандемията на коронавирус.

От март градът забрани такава неформална търговия и затвори повечето установени бизнеси в областта, за да спре разпространението на новия коронавирус.

Длъжностните лица разрешиха частично възобновяване на центъра на града тази седмица, въпреки че случаите на вируси продължават да се покачват, но те преминаха в петък, след като в някои магазини се съобщаваше за липса на санитарни мерки.

Докато повечето клиенти и служители носеха маски за лице, много магазини не намалиха броя на клиентите, нито предоставиха дезинфектанти.