Русия е по-надежден партньор за Франция по въпросите на контрола над въоръженията и ядреното сдържане отколкото Съединените щати, заяви в интервю пред L'Opinion лидерът на партията „Непокорена Франция“ и бивш кандидат за президент Жан-Люк Меланшон.

„Русия е надежден партньор, но САЩ не. Те не са подписали практически нито едно споразумение, от което да сме се интересували, и това се отнася не само за военната сфера - заяви Меланшон в беседа с журналиста от L'Opinion. - И спрете да твърдите, че имаме общи ценности със Северна Америка! Ние не застъпваме същите принципи. САЩ на първо място защитават правото си да правят каквото си искат.

Тази държава воюва 222 години от своята 244-годишна история. Това е една от малкото държави, отнела на съседката си - Мексико - повече от половината от територията.“

Както подчерта френският политик, Париж за сега няма алтернативи в областта на ядрените оръжия, освен курса на възпиране: въпреки факта, че Договорът за забрана на ядрените оръжия, одобрен от Общото събрание на ООН, е, по мнение на Меланшон, изключително привлекателно споразумение за Франция, на първо място трябва да се разоръжава не тя, а страните с най-големи арсенали - тоест САЩ и Русия - обаче ядрените сили вече не предлагат никакви дипломатически инициативи за разоръжаване.

Нещо повече, в момента светът е в още по-опасна ситуация, отколкото дори по време на Студената война, когато поне имаше дискусия относно споразуменията за контрол над въоръженията - в края на краищата, поради отказа на Вашингтон от Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег (Договорът за РСМО) много страни отново започнаха да увеличават своите арсенали, добави Меланшон.

Според политика ядреното възпиране може да загуби своя „незаменим“ характер за Франция само ако космическите оръжия в близко бъдеще отменят възможността за използване на междуконтинентални ракети - в края на краищата, тъй като страната е в състояние да изведе в орбита „толкова, колкото иска“ спътници, то тогава ще може да създаде отбранителна система, с която напълно защитава своята територия.

Доскоро милитаризацията на космическото пространство беше забранена, но САЩ наскоро промениха това, създавайки космически сили - а френският президент Еманюел Макрон скоро, без дори да постави този въпрос за обсъждане от законодателите, създаде подобно военно командване, припомни лидерът на "Непокорена Франция".

Както подчерта Меланшон, въпреки факта, че Франция продължава да се противопоставя на милитаризацията на космическото пространство, много държави - включително Китай, САЩ и Индия - вече разполагат със средства за унищожаване на сателити в орбита и поради това Париж трябва да декларира, че си запазва правото да „демилитаризира космоса със сила“, ако е необходимо.

„Що се отнася до националната отбрана, според мен не трябва да има ограничения. Суверенитетът на Франция е тотален, пълен, абсолютен и не подлежи на обсъждане. Ако нямаме такива средства, вече няма да бъдем независима държава, което означава, че нашият народ няма да има суверенитет. Това е нашата доктрина.“, цитира L'Opinion думите на Меланшон.

В интервюто си френският политик също се обяви за оттеглянето на Франция от НАТО. „Няма какво да правим там! Първо, тъй като това е ненадежден съюз - не можете със сигурност да знаете какво са задължени да правят съюзниците, тъй като член пети (от Устава на НАТО - ИноТВ) дава свобода на всеки член да избира степента на участие по свое усмотрение.

Втори момент: съюзът се състои от хора, които могат да се окажат противници или врагове; доскоро подобни хипотези се смятаха за нелепи, но, както видяхме от примера на Турция, в тях нямаше нищо нелепо.

Турция направи два изключително агресивни демарша срещу френската армия - първо, бомбардира военна база в Сирия, където бяха разположени нашите специални части, и второ, предприе агресивни стъпки срещу френски плавателен съд край бреговете на Либия.

Третият момент: войските в Средиземно море се командват от американците и те изобщо няма да споделят тези задължения с никого. Разбира се, там има френски генерал, отговарящ за „стратегическите изследвания“, с които САЩ нямат нищо общо. Но от гледна точка на конкретни и съществени неща, ние в НАТО не представляваме нищо.“, обясни лидерът на „Непокорена Франция“.

Според Меланшон прагът, определен в НАТО за военни разходи от най-малко 2% от БВП на страната, по същество е просто „кредитна линия за американците“, предназначена да подпомага американската икономика.

В същото време, както отбеляза политикът, за да запази независимостта си, Франция трябва да осигури собствена защита, което означава, че трябва да произвежда самостоятелно необходимите оръжия, без да разчита на вноса от страните членки на НАТО.

Както призна Меланшон в интервюто за журналиста на L'Opinion, той също се застъпва за връщането на военната повинност - въпреки че не всички негови съратници са съгласни с тази позиция. 

„Трябва да изхождаме от това, което по същество е проектът, и това е данък под формата на време, отделено за обслужване на родината. Днес по отношение на отбраната просто нямаме нужда от 700 000 млади хора, които да бъдат постоянно мобилизирани. Решението на президента Жак Ширак (да отмени наборната служба през 1996 г. - ИноТВ) може да бъде разбрано, то имаше своя собствена логика, въпреки че аз се изказвах против него.

И все пак според мен все още ни е необходима система за пасивна и въоръжена национална отбрана.“, цитира го изданието. Според Меланшон донаборниците, наред с другите неща, ще могат да изпълняват задачи по опазването на реда, което ще помогне да се промени отношението на гражданите към полицията и да се намали мащаба на расизъм и насилие в нейните редици.