Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще направи днес еднодневно посещение в турската столица Анкара. Меркел ще разговаря с турския президент Реджеп Ердоган, с министър-председателя Бинали Йълдъръм, ще посети и парламента, съобщава БНР.
Това е първото посещение на канцлера в Турция след осуетения опит за преврат на 15 юли м.г. Няма съмнение, че визитата ѝ ще се следи с изключително внимание, тъй като е в момент, когато все повече лидери са обезпокоени от арестите на хиляди хора в рамките на разследването на преврата.
 

Турските управници обвиняват Германия, че не проявява солидарност в борбата на Турция срещу тероризма на Кюрдската работническа партия – ПКК. Очаква се в разговорите турската страна да настоява да ѝ бъдат предадени турските офицери, които поискаха убежище в Германия след пуча.
 
Анализатори коментират, че визитата на Меркел има за цел да се нормализират двустранните отношения и да се разшири визията на двустранното сътрудничество. Турската опозиция обаче смята, че каквито и да са подбудите на Ангела Меркел за това посещение, то е в неподходящ момент.
 
Лидерът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу посочи, че управляващата ПСР и лично Ердоган ще тълкуват визитата като подкрепа за конституционния референдум, който ще се проведе през месец април.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!