Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви в интервю за Ен Те Ве, че в страната има райони, в които не влизат външни хора, включително и полицейски служители. По думите й това трябва да се промени.

Немският канцлер посочи, че е за нулева толерантност на полицията към престъпността, включително към зони, в които никой не смее да влезе. Меркел добави, че такива зони съществуват и каза, че те трябва да бъдат назовани и нещо да се направи с тях.

На въпрос кои са тези места, правителственият говорител Щефен Зайберт отговори, че „думите на канцлера говорят сами за себе си“. Говорителят на вътрешното министерство Йоханес Димрот също отказа да посочи зоните, в които не влизат външни лица, като поясни, че сигурността е работа на местните, е не на федералните власти.

Досега официални представители на Германия винаги са отричали съществуването на такива зони в страната. Коментарът на Ангела Меркел е направен на фона на най-голямата бежанска криза в Европа от края на Втората световна война. Германия прие милиони бежанци.