Общонационална забрана за събиране на Коледа и Нова година в Германия ще влезе в сила в Германия! Допълнителни ограничения ще бъдат въведени от 16 декември до 10 януари на територията на цяла Германия, пише Трибюн бг.

„Здравната система е силно натоварена, което породи необходимостта от действия“, поясни канцлерът Ангела Меркел.

За коледните празници от 24 до 26 декември провинциите самостоятелно могат да разрешат „среща на 5 човека плюс деца до 14-годишна възраст в тесен семеен кръг“ като изключение от действащите ограничения за контактуване. Решенията ще бъдат взети въз основа на данните за степента на заразяване.

Понятието „тесен семеен кръг“ включва семейни двойки или партньори, преки роднини като родители, братя и сестри.

Разрешават се религиозните служби в църкви, синагоги и джамии, както и срещи на други религиозни общности при спазване на обичайните правила: минимална дистанция от 1,50 метра, задължително носене на маска и забрана за пеене.

Ще се забрани паленето на фойерверки на обществени места, както и продажбата на пиротехнически средства преди Коледа.

До 10 януари се забранява консумацията на алкохол на обществени места.

Ваксинирането срещу коронавирус в Германия и в ЕС ще започне „няколко дни“ след лицензирането на ваксината, заяви Меркел. Европейската агенция по лекарствата обяви, че решението за пускането на ваксината в производства вероятно ще бъде прието до 29 декември.

„Ние искаме това да стане внимателно, без политически натиск, затова ще се наложи да почакаме“, каза Меркел.

Остават затворени всички магазини, с изключение на тези за хранителни стоки, седмичните пазари и директни търговци на хранителни стоки, услугите за доставка, магазините за напитки, за здравословни храни, аптеките, магазините за медицински консумативи, дрогериите, оптиките и магазините за слухови апарати, бензиностанциите, работилниците за ремонт на автомобили и велосипеди, банките и спестовните каси, пощенските станции, химическото чистене, пералните, павилионите за вестници, пазарите за животни и фуражи, пазарите за коледни елхи и магазините за продажби на едро.

Затварят се фризьорските и козметичните салони, салоните за масаж, студиата за татуировки и сходни предприятия.

От 16 декември до 10 януари ще има ограничения за училищата и детските градини. Препоръчва се през този период децата да останат вкъщи, „когато това е възможно“. На родителите трябва да бъде предоставена възможност да ползват отпуск през това време. Работодателите трябва да положат усилия да осигурят дистанционна работа на служителите си.