Добра новина за милиони потребители
Microsoft предприема необичайната стъпка да пусне спешно пач за запушване на сериозна дупка в сигурността на браузъра Internet Explorer, благодарение на която милиони потребители по целия свят са застрашени от превземане на компютрите им от хакери, съобщава TechNews.bg. Уязвимостта, която се използва от онлайн престъпниците вече цяла седмица, им позволява да вземат под контрол машините на своите жертви просто като ги подмамят към заразени уеб сайтове.

Не е необходимо да се изтегля нищо, за да проникне заразата в компютъра. Точно заради това пропускът в програмния код на Internet Explorer е толкова опасен. Internet Explorer е най-широко използваният уеб браузър.
От Microsoft обявиха плановете си да пуснат актуализация за сигурността, класифицирана като „критична”, в сряда. Потребители, които са активирали Windows Update на компютрите си, ще получат пача автоматично.
До момента вече са компрометирани хиляди уеб сайтове, на които хакерите са заредили зловредния код. По този начин се инфектират автоматично машините на всички потребители, които посетят тези страници, използвайки Internet Explorer. Заразените компютри са достъпни за хакерите, които могат да изпълняват на тях произволен програмен код.

Microsoft съобщи, че има сведения за атаки само на Internet Explorer 7, която се използва най-често, но предупреди, че са уязвими всички други версии на браузъра. /БЛИЦ