Операторите на частни самолети започнаха да отпращат богатите си клиенти, след като свързаните с коронавирусната пандемия ограничения засегнаха способността им да оперират, пише Bloomberg. Междувременно обаче нараства броят на желаещите да платят 150 хил. долара за място на техните бордове.

"Запитванията за международни полети на частни самолети се увеличиха с девет пъти", заяви основателят на базираната в Ню Делхи JetSetGo Каника Текривал, тъй като хората с огромни финансови възможности се опитват да избягат от горещите точки на пандемията.

Един от клиентите на компанията, индийски магнат, е опитал да запази частен полет за него и семейството му от Лондон до Ню Делхи миналия уикенд. Това обаче се оказало невъзможно за изпълнение заради внезапна заповед за преустановяване на полетите.

По-късно Индия обяви забрана за пътуванията от Европа и Великобритания, което потенциално остави магната в Лондон за неопределено време.

“Правилата се променят на всеки половин час”, заяви Текривал в понеделник, като отказа да посочи името на магната.

“Никой не знае кой какво променя, някои страни изведнъж започнаха да не позволяват пилотите да са от дадени държави, някои страни не позволяват самолетите да са от определени места”, обяснява тя.

Пандемията, която взе над 7000 жертви, и зарази около 174 хил. души, изправя авиационната индустрия пред безпрецедентна криза, която според базирания в Сидни CAPA Centre for Aviation, може да доведе повечето от компаниите в сектора до банкрут до края на май.

Индустрията за частни самолети също е засегната от случващото се, въпреки че все повече хора търсят услугите ѝ, включително много американци в Европа.

„Всеки ден излиза нова директива или съвет“, казва Раджан Мехра, който ръководи Club One Air. Той добавя, че за момента туризмът е замразен, а хората от компаниите не пътуват, освен ако не им се наложи.