Американското военно списание Military Watch Magazine съобщава, че най-новият руски многофункционален лек изтребител от поколение „4++” МиГ-35 е способен да нанася удари по цяла Украйна.

Авторът на статията пише, че руските ВКС за първи път са потвърдили бойното използване на този самолет във военните действия в Украйна.

Освен това този модел на най-новия изтребител, чиито характеристики са максимално близки до петото поколение, значително превъзхожда всичко, което е на въоръжение в украинските въоръжени сили, особено по отношение на възможностите за въздушен бой.

Между другото, американските леки изтребители F-16 Fighting Falcon, така очаквани от Киев, въпреки че принадлежат към същия клас като МиГ-35, отстъпват на руските самолети по технически и бойни характеристики, според изданието.

Генералният конструктор на Обединената авиостроителна корпорация Сергей Коротков каза тази седмица, че най-новият изтребител МиГ-35 вече се използва в Украйна, въпреки че все още не е завършил тестовите полети.

Самолетът е в състояние да използва всички видове управляеми и неуправляеми ракети, както и най-новите регулируеми бомби, което го прави страхотно оръжие не само за поразяване на въздушни, но и наземни цели.

Изтребителят има намалена радарна видимост и е оборудван с нови двигатели с повишена тяга. Авиониката на МиГ-35 е една от най-модерните в арсенала на руските ВКС. Основните предимства на МиГ-35 пред по-тежките изтребители като Су-30СМ и Су-35 са значително по-ниските изисквания за поддръжка и ниските експлоатационни разходи.

Според американското издание само шест изтребителя от този модел в момента са на въоръжение във ВКС на Русия.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук