Анализаторите на военното издание Military Watch съобщиха, че изтребителят-бомбардировач Су-34, наричан в НАТО Hellduck (Адска патица), има за Русия много по-важно значение, отколкото съвременния изтребител Су-35.
 

Експертите твърдят, че изтребителят Су-34 може да се счита за един от най-съвременните и силни ударни изтребители от своя клас в света. Той е снабден с извънредно мощна система за РЕБ (радиоелектронна борба), затова е способен да „изчезва” от радарите на противника и да нанася мълниеносни удари.
 
Су-34 изпълнява доста по-различен спектър задачи от Су-35, като е приспособен за действие в дълбочина на неприятелска територия с отчитане сериозната съпротива на ПВО.
 
Су-35 също е много страшна машина, но е създаден за завоюване господство във въздуха, за въздушни дуели, в които ще се чувства прекрасно за сметка на своята свръхманевреност.
 
Су-34 е по-универсален и ефективен в локални конфликти, където може да изяви целия си боен потенциал, затова играе по-важна роля за руските ВКС, считат анализаторите. Той е много по-евтин за производство, но това не му намалява възможностите. Универсалният планер позволява при известна модернизация да се получи машина от съвършено друго равнище. Русия наистина отделя голямо значение на модернизацията на техниката от съветско време, която разполага с огромен запас в технологично отношение.
 
Анализаторите съобщават, че РФ заложила на своите Су-34 в Сирия и не сгрешила, тъй като самолетът се проявил отлично. Не случайно по време на конфликта Русия не е загубила нито един Су-34, макар че те постоянно се намирали в зоната на бойните действия.
 
Не е удивително, че в този клас на бойната авиация руснаците засега не планират създаването на нов самолет. Нещо повече, универсалността на Су-34 подтикнала инженерите към мисълта от изтребителя-бомбардировач да създадат мощен щурмовик, обобщава Military Watch.
 
Превод и редакция: БЛИЦ