Фойерверките от сградата на правителството в центъра на Подгорица отбелязаха снощи в 22,50 ч. поредната абсолютна победа на Демократичната партия на социалистите /ДПС/ на вчерашните предсрочни парламентарни избори, пише черногорският вестник “Вийести”.
Коалицията около ДПС по първоначални данни печели 50,5 % от гласовете и съответно 47-49 депутатски мандата в 81-местната Скупщина на Черна гора.
По данни на Центъра за мониторинг /ЦЕМИ/ втората по сила партия в осмия състав на парламента след въвеждането на многопартийната система ще бъде Социалистическата народна партия с 16,2 % от гласовете, а трета Нова сръбска демокрация с 9 %. Със сигурност в парламента влиза още само Движението за промени с 6,1 % от гласовете.
В сравнение с изборите от септември 2006 г. коалицията на Джуканович ще има поне 6 депутати повече.
На вчерашните избори имаше 1 210 местни и чужди наблюдатели.
Председателят на ДПС Мило Джуканович успя само да каже “скъпи приятели” и няколкостотин души, дошли да отпразнуват изборната победа, започнаха да пеят черногорския химн. Джуканович изчака въодушевените избиратели да изпеят първата строфа и започна речта си, като обяви победа, по-убедителна от всички досегашни. “Дадохте ни доверието си, искаме да ви потвърдим, че имаме много оптимизъм, имаме достатъчно работна енергия, достатъчно опит, достатъчно компетентност, достатъчно любов за нашата държавна къща Черна гора”, каза Джуканович.
Привържениците на ДПС не слушаха внимателно речта Джуканович, а на всяка минута скандираха “Мило, ние те обичаме”. “Благодаря”, отговори Джуканович.
От своя страна Ранко Кривокапич, председател на Социалдемократическата партия, която участва на изборите в коалиция с партията на Джуканович, каза, че не приема резултатите от изборите като победа, а като задължение. “Голямата победа е едва началото. Коалицията показа, че има сили да поеме задължения, убеден съм, че ще има сили и да изпълни задълженията си, които пое пред гражданите и независимостта и досегашното развитие независимо от кризата”, каза Кривокапич за “Вийести”. /БЛИЦ