Германският министър на икономиката Петер Алтмайер заяви, че ограниченията за спиране разпространението на коронавируса могат да останат в сила още 4-5 месеца, информира АФП, цитирана от Монитор бг.

Германия наложи частична блокада за един месец, която изтича в края на ноември. Властите затвориха баровете, ресторантите, фитнес центровете и други обекти, но оставиха отворени училищата и магазините.

Броят на заразените все още е твърде висок - много по-висок дори от преди две седмици", коментира Алтмайер пред вестник "Билд ам Зонтаг" преди среща на кабинета в понеделник, на която ще бъде направена оценка дали ограниченията дават резултат.

Броят на новозаразените за денонощие започна да намалява, но все още остава висок, като в петък бяха регистрирани повече от 23 000 случая.

Ще трябва да продължим да живеем с ограничения най-малко през следващите четири до пет месеца, каза министърът.

Разбираемо е, много хора се надяват ограниченията да бъдат разхлабени, ресторантите и кината да отворят. Но с оглед на все още твърде високия брой на заразените, имаме малко място за маневри, продължи Алтмайер.

След като повече от 300 000 деца са под карантина, нарастват призивите за затваряне на училищата или най-малко да преминат към дистанционна форма на обучение.

В Германия има общо 790 503 случая и 12 485 починали. Броят на приетите в интензивни отделения с коронавирус рязко нарасна от над 360 в началото на октомври до повече от 3300 в момента.

Вчера съседна Австрия обяви, че налага блокада.

Франция и Великобритания отново наложиха блокада.