Новото въоръжение от САЩ и другите съюзници ще позволи на Украйна да си върне всички „временно окупирани територии, включително Крим“. Киев вече е набелязал набор от ходове, които ще реализира след пристигането на новите пратки военна помощ. Това заяви министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников в интервю пред CNN, предаде "Дарик".

“Ще освободим всички наши територии, всичко, включително Крим. Крим е стратегическа цел за Украйна, защото това е украинска територия. Но ние ще вървим стъпка по стъпка”, уверен е той.

Пентагонът потвърди: Обещаните US гаубици M777 вече са доставени на Киев

Според министъра на отбраната по-нататъшните действия на украинските войски след новите доставки на оръжие ще бъдат разделени на три етапа. На първия етап се планира да се стабилизира ситуацията на фронта, за да се предотвратят загуби в битките срещу руските сили.

Втората стъпка е изтласкването на руснаците до границите от 24 февруари, когато Руската федерация предприе пълномащабна инвазия. И на третия етап с партньорите на Украйна ще бъдат обсъдени „начини за освобождаване на останалите територии, включително Крим“.

Журналистът попита Резников дали опитът за повторно превземане на полуострова може да провокира Русия. Министърът отговори, че този въпрос не е разглеждан.

Медведев каза как ще отговори Москва, ако Киев удари с US ракети по руска територия

„Няма значение. Защото те [руснаците] ще го видят в Херсон, ще го видят в Запорожие, ще го видят и в Мариупол, че това са украински земи, а Крим също е украинска земя, независимо от всичко“, обобщи Резников.

На 15 юни се състоя среща на западните партньори на Украйна във формат Рамщайн-3. В резултат на преговорите беше взето решение за доставка на нови оръжия за Украйна. САЩ ще дарят артилерия, реактивни системи за залпов огън (РСЗО) HIMARS и противокорабни ракети Harpoons. Словакия ще изпрати вертолети, Канада, Полша и Нидерландия- артилерия, а Германия - РСЗО.