Мишел Обама изнесе своята последна и емоционална реч, с която успя да разчувства целия свят. „Да бъда първа дама на САЩ е най-голямата чест в живота ми.“, заяви Мишел по време на церемонията по връчването на наградите "Училищен съветник на годината". 
Просълзена, Мишел се обърна към младите хора и ги призова да вярват в силата на надеждата. "Аз искам нашите младите хора да знаят, че те имат своето място в обществото. Така че не се страхувайте. Бъдете целеустремени и решителни. Имайте надежда. Стремете се към добро образование и го използвайте, за да изграждате страната по достоен начин. Знайте, че САЩ принадлежи на вас.“, заяви Мишел Обама. 

Тя изпрати ясни послания към младите, като им каза да се издигнат над всякакви разделения - гняв, фанатизъм, религии и произход. През 2015 година тя постави началото на церемонията "Училищен съветник на годината". Тя има за цел да насочва вниманието към педагогическите съветници, които са показали лидерски умения. Инициативата е част от програмата й "Да стигнем далеч", която насърчава по-високото образование.