Държавният глава на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на ФРГ Ангела Меркел проведоха работна вечеря в Париж в неделя, на която - според съобщенията – двамата са обсъждали започването на преговори със Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз, след като Бундестагът даде „зелена светлина“ на процеса.

Меркел ще вербува Макрон да не…

Остава неясно обаче дали двамата лидери са дискутирали въпроса, отбелязват в редакцията на електронното издание на скопския вестник „Независен“.

Работната вечеря на Макрон и Меркел е била посветена основно на подготовката за следващата съвместна среща на французите и германците в Тулуза в навечерието на форума на върха в Брюксел тази седмица, уточнява Фокус.

Обсъдени са отворени въпроси като Брекзит, назначаването на Европейската комисия и турската военна интервенция в Сирия.

Изданието подчертава, че не е успяло да разбере дали лидерите на Франция и Германия са се договорили за датата за преговорите със Северна Македония.

Според дипломатически източници в Брюксел Франция е единствената държава-членка на Общността, която счита, че „Северна Македония не отговаря на необходимите условия" за стартиране на процеса.

Позицията на Еманюел Макрон е изолирана, тъй като преди осем дни четирима високопоставени европейски представители призоваха в съвместно писмо за започване на преговори със Северна Македония и Албания.

Съпротивата на Париж предизвика недоволство сред европейските дипломати, които обвиниха французите, че заплашват стабилността на Балканите.

БЛИЦ припомня, че ЕС вече два пъти отлага началото на преговорите с двете балкански страни.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!