Самолетоносачът Шарл дьо Гол се връща в базата си в Тулон предсрочно, след като на борда му са регистрирани около 40 случая на коронавирусната инфекция. Екип от военни лекари е изпратен на кораба, за да оцени ситуацията и да установи как моряците са се заразили, пише испанското издание El Mundo.

"Нямаме обяснение", казват военните.

Последният път когато „Шарл дьо Гол“ акостира, това се случи в Брест, на западния край на Бретон, на 15 март. Оттогава никой нов не е стъпвал на борда на самолетоносача, уточнява Фокус.

Военномедицинската служба на ВМС на Франция твърди, че е изпратила епидемиологичен екип до него.

„Медицински екип с тестови системи пристигна на борда, за да разследва случаите, които вече са регистрирани, и да предотврати разпространението на инфекцията на кораба“, се казва в съобщението на министерството на отбраната. Заразените са под „засилен медицински контрол“.

Изолацията на военен кораб в открито море предоставя добри възможности за изучаване на разпространението на COVID-19. Защото е достатъчно просто да се установи първият пациент и да се идентифицира веригата на инфекция.

Междувременно цифрите на сушата са доста страшни: над 12 хил. души са починали от коронавируса във Франция.

Според представители на Министерството на отбраната ситуацията на борда на "Шарл дьо Гол" не предизвиква притеснения. Екипажът наброява 1760 души. В това число влизат двадесет лекари, които имат на разположение стая за хоспитализация на 12 пациенти, устройства за механична вентилация и скенер. На кораба има изолационна зона за до 127 души. Заразените моряци са поставени там.

Проведена е дезинфекция на ключовите зони на самолетоносача, ограничени са срещите между моряците, забранени са събиранията на повече хора на едно място, а на някои членове на екипажа са били раздадени защитни маски.

Пандемията засегна и други самолетоносачи, например "Теодор Рузвелт" (САЩ). Всичко завърши с уволнението на командира на кораба, който поиска незабавната евакуация на самолетоносача, който сега е заседнал на остров Гуам в Тихия океан. В резултат на разгорещения дебат ръководителят на ВМС на САЩ Томас Модли също подаде оставка.

Ситуацията на "Шарл дьо Гол" не предизвиква притеснения във френското Министерство на отбраната. Сега самолетоносача плава към Португалия и според плана ще пристигне в Тулон. Той се отправя към това пристанище в югоизточна Франция, което е основната морска база на страната в Средиземноморието и ще пристигне там до седмица.

Корабът е „в пълна бойна готовност и може да продължи кампанията си, но решихме да заложим на безопасността. Той вече се отправяше към дома, но решихме да съкратим продължителността на пътешествието“, каза министърът на въоръжените сили Флорънс Парли.

Самолетоносачът Шарл де Гол напусна базата си на 21 януари и се отправи към Средиземно море, където участва в бойните действия срещу ислямистките групировки, действащи в Ирак и Сирия. След това прекоси Атлантическия океан и взе участие в европейските военноморски учения, проведени в Балтийско море.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!