За нова мистериозна смърт на високопоставен руски командир съобщи британският в. "Дейли мейл".

Подполковник Дмитрий Лисицкий, началник на 247-и гвардейски планински полк, е намерен мъртъв вчера.

Според версията на Киев, висшият офицер е бил ликвидиран в Украйна при специална операция на силите за специално предназначение под командването на Киев.

Лисицкий командваше операцията на руските военни в източния украински град Иловайск през август 2014 г. Тогава загинаха около 1000 украински военни, отбелязва изданието.

Някои руски медии съобщиха, че подполковникът и носител на званието Герой на Русия е сложил край на живота си в дома си в южния руски град Ставропол. 

Трупът му с огнестрелна рана е намерен около 10 часа сутринта на 26 март.

Същия ден украинските медии съобщиха, че подполковникът е бил убит от въоръжените сили на Украйна - като отмъщение за участие в организацията на Иловайския котел през 2014 г.

Преди това пък се бе появила информация, че Лисицкий може да е влязъл в конфликт относно текущото провеждане на специална операция, но подробности и коментари в тази връзка не се появиха. 

Към момента няма никакви официални изявления по повод кончината на подполковника.

Каквато и да е версията за смъртта на подполковника, безспорно въоръжените сили на Русия останаха без опитен командир.

Лисицкий участваше във войната на Русия срещу чеченските сепаратисти (1999 – 2000 г.), помагаше на подкрепяните от Москва отцепници в Източна Украйна и командваше 247-и полк по време на пълномащабната руска агресия срещу Украйна.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук