Решението за задържане на бившия президент на Интерпол Мън Хунвей в Китай е взето на най-високо равнище. Това пише вестник "Саут Чайна морнинг поуст". 

Задържаният в Китай шеф на Интерпол подаде оставка (СНИМКА) 

Според изданието Мън вероятно е замесен в далеч по-сериозно престъпление от обикновена корупция. 

"Смятам, че е имало нещо спешно. Затова и властите са постъпили по този начин, рискувайки да се изложат на международната арена. Ако Мън не е замесен в нещо по-голямо от корупционно разследване, то нямаше да се прибегне до подобни мерки", твърди, базираният в Пекин, политически наблюдател Чан Лифан. 

Жената на шефа на Интерпол разказа за зловеща снимка, която получила от него точно преди той да изчезне 

Професор Стив Чанг, директор на Китайския институт към Лондонското училище за източни и африкански изследвания (SOAS), смята, че решението за задържане на международен чиновник от подобен ранг би могло да бъде взето единствено на най-високо равнище в китайското ръководство, уточнява БГНЕС. 

Късно в неделя властите в Китай официално потвърдиха задържането на 64-годишният Мън Хунвей, който заема също поста заместник-министър на обществената сигурност на КНР. 

Мън беше в неизвестност повече от седмица след пристигането си в Китай. 

От ЦК на Комунистическата партия на Китай по проверка на дисциплината съобщиха на своя сайт, че Мън е заподозрян в нарушения на китайските закони. 

Допълнителни детайли не се съобщават, а местонахождението на задържания остава неизвестно. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!