Австралиецът Бен Макмеън, след като попаднал в пътен инцидент изпаднал в кома, а когато излязъл от нея, заговорил на китайски език вместо на родния си английски, съобщава Daily Mail.

Историята се случила през 2014 г. Колата на тогавашния 22-годишен младеж е блъсната от камион, минал на червено. Макмеън получил дузина счупвания и мозъчно сътресение. В болницата изпада в кома за една седмица, след което остава в безсъзнание още една седмица.

След като дошъл в съзнание, младият мъж внезапно проговорил на китайски като на родния си английски. Изданието посочва, че му е отнело поне месец, за да се върне към английската реч.

По-късно се оказало, че Макмеън е преминал основен курс по китайски в училище, въпреки че не го е завършил. Невролозите предполагат, че владеенето на езика внезапно се е появило поради факта, че при изучаването на китайски са задействани две полукълба на мозъка, а не само лявото.

И тъй като по време на инцидента пострадало лявото полукълбо на Бен, мозъкът му реши да превключи на дясното, където се съхранявала информация за китайския. Това явление се нарича ксеноглосия. Проявява се в човек в момент на променено съзнание, което включва кома.

Превод и редакция: БЛИЦ