Млада туркиня, популярна в социалната мрежа Инстаграм, се изправя пред съда в Турция заради „шеговити снимки”, заснети в прочутия Музей на секса в Амстердам, предаде Би Би Си.

23-годишната Мерве Ташкън, която има близо 600 хиляди последователи, разказа, че е споделила снимки на секс играчки, които е закупила от музея при посещение през месец януари миналата година. Няколко месеца по-късно тя е била арестувана в Турция, където споделянето на неприлично съдържание се счита за престъплениe, уточнява Fakti.bg.

Турският съд ѝ е повдигнал обвинения за неприлично поведение. Според турското законодателство всяко лице, което публикува неприлични материали, може да бъде глобено или осъдено на затвор до три години. Мерве Ташкън (която живее в Истанбул) разказа, че през миналата година е посетила нидерландската столица Амстердам, за да отпразнува със свои приятели рождения си ден.

Туркинята качила снимки на тестени изделия под формата на мъжки полов орган и на „секси отварачка за бутилки”. За младото момиче тези снимки са били напълно безобидни и шеговити, но в Турция властите не гледат така на тях.

Нейният случай бе широко отразен от медиите в Нидерландия. Турското посолство в Лондон не отговори на запитване на Би Би Си по въпроса. А от самия музей казаха, че намират обвиненията срещу момичето за „абсолютно нелепи”.

Правозащитни организации казват, че под управлението на Реджеп Ердоган свободата на изразяване в страната е претърпяла тежък удар. Критиците на Ердоган го наричат автократичен лидер, който се бори срещу всеки, който не приема неговите консервативни възгледи.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Merve Taşkın (@tasskinmerve)