Нокътят на крака на жителка на английското графство Дербишир се враснал, докато бягала по време на тренировка и тя загубила крака си, съобщава "Дейли мейл".
През февруари 2015 г. 27-годишната Хедър Сатчуел се готвела за благотворително състезание на пет километра. След една от тренировките жената, страдаща от диабет забеляза враснал се нокът на крака си. Тя незабавно отишла при лекаря, тъй като имала диабетна невропатия.

„Знаех, че трябва да внимавам. Веднага след като пръстът се зачерви, отидох в болницата “, казва Сатчуел. "Предписаха ми антибиотици, но те не помогнаха."

Седем месеца по-късно, хирурзите трябвало да премахнат врасналия се нокът на големия пръст на десния крак, а през юни на следващата година - напълно да ампутират палеца.

Въпреки лечението, инфекцията се разпространила бързо. През юни 2018 г. лекарите били принудени да ампутират десния крак на Сатчуел.Британката подчертава, че случилото се напълно променило живота им с нейната дъщеря. Пет дни преди операцията те трябвало да се преместят в нов дом: инвалидната количка изисква повече място.Според портала Diabetes UK, хората с диабет са 15 пъти по-склонни към ампутиране на крайници при заразяване. Заболяването е придружено от загуба на усещане на краката, поради което пациентите могат да подценят риска от нараняването. Освен това при диабет се нарушава кръвообращението и раните заздравяват много по-бавно.

Превод и редакция: БЛИЦ