Любовта към живота и страхът от смъртта са два основни мотива, които подхранват желанието на човечеството за безсмъртие. От незапомнени времена безброй поколения са се опитвали да разберат тайната на дългия живот и безсмъртието, пише trud.bg

В наши дни, огромния напредък в науката и технологиите позволи на учените да разберат същността на биологичния живот на клетъчно и генетично ниво. В резултат на това продължителността на живота непрекъснато се увеличава, което показва, че научните интервенции имат потенциал да удължат значително човешкия живот.

3D принтери

Човек може да си представи ползите от възможността да замени напълно черния дроб, сърцето или други жизненоважни органи. Вместо да приемаме години наред лекарства, можем просто да отидем в най-близката клиника, където лекарите ще направят 3D печат на орган, като използват клетки от тялото на пациента.

Замяната на органи ще се извършва с помощта на роботизирана хирургия и в рамките на няколко дни човек ще бъде като нов, без страх от отхвърляне на трансплантирания орган. Този процес може да се повтаря отново и отново за всеки жизненоважен орган, който да го поддържа млад, здрав и функционален.

За отглеждането на нови органи, регенеративната медицина използва стволови клетки, които могат да дадат началото на всякакъв тип клетки в тялото. Те се намират в ембрионалните клетки, но докато растат, клетките на повечето органи се диференцират и губят способността си да се регенерират. Използвайки стволови клетки и свързаните с тях биологични сигнали, учените могат да отглеждат нови органи от нулата. Тук е необходим 3D принтер, за да се гарантира, че се възпроизвежда точната ултраструктурна конфигурация на въпросния орган.

Наскоро изследователи от Израел напечатаха на 3D принтер пълноценно човешко сърце от клетки на пациент, което дава надежда, че технологията може да се използва за замяна на болни органи в бъдеще. 3D принтирането на органи ще направи донорството ненужно.

Андроиди

Концепцията на този метод е широко популяризирана от футуристите, които твърдят, че хората не се нуждаят от тяло, за да съществуват. Планът е да се проектира интерфейс мозък-компютър, който да устои на ограниченията на физическото тяло. Това ще удължи живота на човека в продължение на стотици години, ако не и безкрайно. Тази посока изглежда най-обещаваща, според прогнозите тя ще бъде приложена до 2040 година.

Неуморните усилия на Илън Мъск да разработи интерфейса мозък-компютър чрез неговия проект Neuralink показаха значителен напредък. Руският магнат Дмитрий Исков също инвестира сериозно в подобен бизнес. През 2011 г. той стартира Initiative 2045, начинание за замяна на човешки тела с роботизирани аватари, всеки снабден с човешко мозъчно съдържание, включително съзнание.

Регенеративно кръвопреливане

Това е най-странната и противоречива намеса. Като им се прелива плазма от по-млади хора, възрастните могат да обърнат стареенето! Смята се, че младата кръв може да помогне на възрастния организъм да стане по-здрав. Тази идея беше тествана със страховита процедура, наречена парабиоза през 50-те години на миналия век.

Експериментът с парабиоза включва свързване на тъканите на две мишки, за да се определи дали кръвоносната система на едно животно е повлияла на другото. По-конкретно, основната цел е да се определи дали по-старото животно може да живее по-дълго в резултат на използването на по-млада кръв.

Оттогава изследователите се опитват да разберат дали това може да се прилага и при хората. Многобройни проучвания показват, че младата кръв може да обърне свързаните с възрастта нарушения, но това остава да бъде окончателно установено. Доказано е, че по-младата кръв съдържа високи нива на GDF-11, протеин против стареене. С напредване на възрастта хората постепенно губят този протеин. 

В момента стартъп, наречен Ambrosia, предлага скъпи вливания на така желаната млада плазма. Правителствените здравни агенции обаче се намесиха, за да предупредят хората срещу практиката, позовавайки се на твърденията, че дългосрочните ползи от процедурата тепърва ще бъдат доказани.

Хапчета за дълголетие

Първите хапчета за активиране на ензимите против стареене вече са на пазара. Смята се, че през следващите години те ще могат да удължат човешкия живот с 50% или повече. Един пример за такива таблетки се произвежда от фармацевтичната компания Elysium. Elysium Magic Pill се основава на добавката NAD +, молекула, за която е доказано, че забавя стареенето.

Клониране на органи

Клонирането е алтернатива на принтирането на органи. Може да се използва за отглеждане на нови части от тялото ни. Клонирането не е нова технология. В миналото учените са клонирали уши, кости и кожа. Целта е да се подобри клонирането на по-сложни органи, които ще се използват за неопределено време като процедура за удължаване на живота.