Молдова активно натрупва военна техника и провежда тренировки на полигон близо до село Булбоака, разположено в непосредствена близост до Приднестровието.

Това заяви съпредседателят на Съвместната контролна комисия (СКК) от непризнатата Приднестровска молдовска република (ПМР) Олег Беляков.

Той изрази сериозна загриженост от увеличаването на броя на бронетранспортьорите и тежкото въоръжение в района.

„Днес на полигона край село Бълбоака се разполагат бронетранспортьори и тежко въоръжение. Какво представлява депото Булбоака? Град Бендери е на 12 километра, Григориопол е на 8 километра.

Такова количество оръжие и боеприпаси и постоянните тренировки не могат да не ни безпокоят “, каза Беляков на среща на експертния клуб на вестник „Приднестровье“.

Съпредседателят на СКК от ПМР подчерта, че действията на молдовската страна по милитаризация предизвикват безпокойство в Тираспол.

Той отбеляза, че въпреки неутралния статут на Молдова и липсата на агресивни намерения към съседни страни, като Украйна и Румъния, ситуацията с Приднестровието остава неспокойна.

Беляков посочи също за активно обучение, тестване на мобилизационни средства и използване на високотехнологично оръжие от молдовската армия.

Мирът в зоната на конфликта в Приднестровието се поддържа от съвместни мироопазващи сили, които включват 402 руски, 492 приднестровски и 355 молдовски военни.

Тези сили управляват 15 стационарни поста и контролно-пропускателни пунктове, разположени в ключови райони на зоната за сигурност.

СКК, създаден със споразумение между Молдова и Русия от 21 юли 1992 г., наблюдава ситуацията в зоната за сигурност на Днестър и координира дейността на мироопазващите сили.