Група за сигурност на ООН влезе в сирийския град Дума, за да провери могат ли специалистите на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), които близо седмица се намират в арабската република, да пристъпят към работа. Екипът на ООН е съпровождан от военна полиция. В същото време Вашингтон, Лондон и Париж продължават да твърдят, че Москва възпрепятства работата на ОЗХО на мястото на предполагаемата химическа атака.
За това, че е дошло време да се научат да различават фактите от спекулациите, се изказа външният министър на Русия Сергей Лавров. "Обърнахме се с искане към Хага в град Дума да бъдат изпратени инспектори от ОЗХО. Направихме се веднага след като се появиха съобщенията за предполагаемо използване на химически вещества. Вместо да се постараем всички заедно да съпроводим мисията на ОЗХО и да видим какво се е случило или не се е случило там, бяха нанесени удари", каза Сергей Лавров.

Съвсем скоро на представителите на Вашингтон, Лондон и Париж ще им се наложи да погледнат в очите сирийското дете, което изигра роля в постановката „Бели каски”, станала повод за нанасянето на авиоударите от ранното утро на 14 април. Малкият Хасан бе накаран да участва в страховития спектакъл за отровата, а в замяна получи храна. 

Детето е живо и напълно здраво. И на заседанието на Съвета за сигурност на ООН ще разкаже какво точно се е случило в сирийския град Дума.

 


Междувременно се разбра, че Съветът за сигурност на ООН ще заседава на хиляди километри от Дамаск и Ню Йорк.


Превод: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ