Скандал между премиера на Гърция Ципрас и бившия финансов министър Варуфакис се разгаря ден след ден в южната ни съседка. Всичко започна с медийни престрелки и откровения от двете страни. Аз съм правил грешки … големи грешки“, казва Ципрас в интервю, относно избора на Варуфакис като финансов министър, след разкритията направени от последния.

В наскоро публикуваната си книгата „Възрастните хора в стаята“, бившият финансов министър казва, че Ципрас показал незрялост, липса на познания по икономика и липса на лидерски умения в решаващите първи шест месеца на 2015, когато Гърция преговаря с кредиторите за спасителната си програма, малко след отказа да обслужва дълга си. В скандала е замесен и германския финансов министър Шойбле, който според изтеклите СМС-и между Ципрас и Варуфакис е предложил временно излизане от еврозоната, в замяна на огромно финансиране.

От разговора се вижда, че Ципрас и Варуфакис обсъждат, как да използват ситуацията, за да измъкнат максимум пари от Германия, без Шойбле да се усети, като едно от гръцките условия е било, това да се случи без банкрут на страната. Двамата се разбрали и, че ако изтече нещо в медиите, да бъде отричано до последно, пише "Български новини".

Благодарение на скандала, става ясно, че Гърция е била управлявана с комарджийски прийоми, резултатът от които са бруталните финансови рестрикции и огромна задлъжнялост, сполетели страната през последните две години. Ципрас отрича да е знаел за плана за паралелна валута, предложена от Варуфакис, наричайки го несериозен и слаб, незаслужаващ внимание. Междувременно, опозицията поиска парламентарно и съдебно разследване на управлението на СИРИЗА,  както и на бившия министър Лафазанис, финансирал авансово строеж на руски газопровод през Гърция, като застраховка за излизане от ЕС, както и тайни преговори за доставки на венецуелски газ и петрол, водени в Москва.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!