Министерство на отбраната на Русия не закъсня с реакцията си на днешните изявления от страна на холански разследващи, че именно руски военни са причинили катастрофата с малайзийския самолет през юли 2017 г. в Украйна. Оттам бе разпространено официално изявление.

"Както в първите часове след трагедията с малайзийския самолет, така и по-нататък Министерство на отбраната на Русия официално опровергава инсинуациите на Украйна, че руски военнослужещи са съпричастни към самолетната катастрофа и не приема доказателствата на холандската следствена група", заявяват в официално съобщение от руското ведомство.

Оттам подчертават, че "нито един зенитен ракетен комплекс на въоръжените сили на Русия не е пресичало руско - украинската граница".

"Предизвиква загриженост и това, че холанското разследване е използвало за изводите си само изображения от социалните мрежи,подложени на майсторска обработка чрез компютърни програми за графична корекция", се казва още в съобщевието.

В него се отбелязва също така, че "част от използваните на днешната пресконференция в Холандия изображения, са подготвени от украинските спецслужби и по-рано вече са били показвани от превдоразследващите от Bellingcat".

"Тези фалшификати вече бяха отхвърлени и опровергани от руските експерти", твърдят от Минстерство на отбраната.

По-рано първият заместник председател на комитета на Държавната Дума по отбраната Андрей Красов коментира заявлението на холандския прокурор за това, че съвместна следствена група значително е напреднала в разследването на катастрофата с MH17 в Украине през юли 2014 година. 

Според него следствието може и да се намира в последен стадий, но да се твърди, кога то ще приключи, все още е преждевременно.
През октомври 2017 година бе съобщено, че властите в Холандия няма да разсекретяват част от документите по разследването на катастрофата на малайзийския Boeing MH17.

Превод БЛИЦ