"Времето е мрачно. Но това е обичайно за Москва е идва ли е свързано с предстоящите събития, които би трябвало да са радостни и да предизвикват патриотичен възторг. Подготвя се голяма сцена на Червения площад в очакване на тържественото събитие – концерта, който ще последва церемонията по подписването на договорите в Кремъл с новите субекти на Руската федерация."

Така описа обстановката в руската столица тази сутрин кореспондентът на БНР Ангел Григоров.

Григоров припомни, че референдумите в Донбас – за обявяването на независимост от Украйна на Донецката и Луганската републики, са още от 2014 г., а руският президент ги призна за суверенни и независими държави дни преди началото на определяната от Кремъл като специална военна операция през февруари тази година.

"След като президентът подпише днес международните договори с новите четири области, в тези договори трябва да се уточнят името и статутът на новите субекти, както и преходният период за интегрирането им в състава на Руската федерация", поясни журналистът.

След това договорите ще бъдат изпратени на Конституционния съд, а после Владимир Путин ще ги внесе в Думата.

"Документите трябва да бъдат одобрени от Думата, долната камара на парламента, след това и от Съвета на федерацията – горната камара на парламента. Това ще стане на 3 и 4 октомври идната седмица. Окончателното им влизане в сила става с подпис на президента. Тази процедура беше приложена при анексирането на Крим през 2014 г."  

Присъединяването на Крим се случи неочаквано, бързо и без жертви. Присъединяването или анексирането на новите територии с цената човешки животи се измерва с десетки, а може би и стотици хиляди, коментира Ангел Григоров в предаването "Преди всички".

"Няма никаква гаранция, че кръвопролитието ще спре."

Друга съществена разлика между 2014 г. и настоящата ситуация според него са обществените настроения. По думите му анексирането на Крим е било прието добре и възторжено от по-голямата част от руското общество и е изстреляло рейтинга на президента Путин "до небесата". Сега според социолозите по-голямата част от обществото продължава да подкрепя т.нар. специална военна операция, но "на фона на мобилизацията особен възторг не се усеща".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук