Продължителната изолация на полярните изследователи води до намаляване на мозъка им. Това установи група немски учени, които изслевдат членовете на експедиции до Антарктида. Резултатите са публикувани в The New England Journal of Medicine.

Учени от медицинския център на университета „Шарите“ в Берлин и други лаборатории изследвали девет души, които са били в немската станция Neumayer III от 14 месеца.

Кръвните тестове са взети от всички полярни изследователи и те също са преминали тестове за когнитивни способности. Осем от тях преди и след експедицията направиха ЯМР на мозъка.

Контролната група включваше девет души, които бяха по време на експедицията в Германия. Имаше хора от същия пол и възраст (петима мъже и четири жени) с подобен първоначален обем на хипокампуса.

Тази част от мозъка намалява при полярните изследователи и леко се увеличава в контролната група. Най-големите промени са настъпили в зъбния вирус на хипокампуса - неговият обем е намалял с 7,2%. В същото време резултатите от тестовете, свързани с пространствената ориентация и вниманието, се влошиха сред полярните изследователи. На другите познавателни функции намаляването на обема на мозъка не е повлияло.

Освен това концентрацията на невротрофния фактор на мозъка, протеин, стимулиращ и подпомагащ развитието на неврони, намалява при полярните изследователи.

Ранни експерименти показаха, че социалната изолация и монотонността на околната среда при гризачите потискат хипокампуса, намалявайки образуването на нови неврони.

Превод: БЛИЦ