Броят на починалите от Covid-19 в САЩ надхвърли 25 хиляди, според университета "Джонс Хопкинс", който прави изчисления на базата на данни на федералните и местните власти, съобщи ДПА.
В САЩ са потвърдени над 598 600 случая на коронавирус, макар че реалното число е много по-голямо, отчасти поради недостиг на тестове, отбелязва агенцията.

Агенция Ройтерс съобщи, базирайки се на собствени изчисления, че броят на починалите в САЩ днес е достигнал 25 700, а този на заразените - над 600 хиляди, което е три пъти повече от всяка друга страна в света.

В рамките на днешния ден смъртните случаи в САЩ се увеличиха с 2 082, след като понеделник беше съобщено за близо 1500 нови смъртни случая, свързани с коронавируса. Тази статистика е непълна, защото някои щати все още не са предоставили данните си, отбелязва Ройтерс.

Американските здравни експерти прогнозираха, че смъртността в страната ще достигне пик тази седмица или пикът вече е бил достигнат през миналата седмица, като имаше надежди, че най-лошото от пандемията в САЩ вече е преминало.

Повод за тези надежди даде броят на новите смъртни случаи през неделя и понеделник, който беше по около 1500, но днес (вторник) те нараснаха с над 2000, връщайки се обратно към среднодневното ниво, което беше в сила през миналата седмица.

Днешната мрачна статистика идва на фона на желанието на президента Тръмп да рестартира икономика на САЩ на 1-ви май, което обаче среща отпор, както от страна на редица губернатори и най-вече този на Ню Йорк, така и от ръководителят на Националния институт по алергия и инфекциозни болести на САЩ д-р Антъни Фаучи.