Руският президент Владимир Путин, който иначе е заклет спортист и трезвеник, обожава сланина. И точно такъв подарък е получил от белоруския си колега Александър Лукашенко за Нова година. Това става ясно интервю на прессекретаря на Лукашенко Наталия Ейсмонт пред телевизия „Беларус 1“.
 
Путин поигра хокей на Червения площад и разкри къде ще изкара празниците (ВИДЕО) 

По телевизията бяха излъчени кадри, на които се вижда как белоруският президент показва на руския чувалите с картофи, които му е донесъл за подарък.
 
„Мога да кажа, че не само картофи подари Александър Григориевич на Владимир Владимирович. Всъшност, доколкото знам, президентът на Русия много обича хубавата сланина. И Александър Григориевич, знаейки за това, още при предишното си посещение донесе и сланина. Най-вкусната, разбира се, подбрана белоруска сланина е била подарена“, обяснява Ейсмонт.


 
По думите ѝ, картофите били донесени по специална заръка, защото „вероятно полу на шега Александър Григориевич попитал Владимир Владимирович какво иска да получи от президента на Беларус, от цялата ни страна, а отговорът бил: „Но какво още може да се поиска от Беларус? Картофи и сланина“.
 
В Москва пристигнали четири чувала с картофи от различни сортове. „Някои са за печене, други за картофени палачинки, други за пюре, запичане и варене. Там всичко е описано“, каза прессекретарят.
 
Първоначално президентската администрация в Беларус обмисляла за подарък да бъдат изпратени коледни играчки ръчна изработка.  Подаръците Лукашенко връчил на Путин на неформалната среща между двамата в Санкт Петербург на 6 декември.

Превод и редакция: БЛИЦ