Американските разузнавателни служби смятат, че Иран е повишил нивото на бойна готовност на част от морските си сили през последните два дни. Това съобщи Си Ен Ен.

Данните от разузнаването сочели, че през последните 48 часа нивото на бойна готовност на някои военноморски сили на Иран в Персийския залив е повишено.

Както бе отбелязано от Си Ен Ен, по-рано тази седмица източник от военното ведомство съобщи, че Иран твърди, че "разполага балистични ракети с малък обсег в Ирак".

В сряда американският телевизия "Фокс неюз" цитира данни, според които американските разузнавателни служби вярват, че Техеран може да планира да нанесе удар по американските сили в Близкия изток поради факта, че командирът на специалните части на корпуса Ал-Кудс е бил убит преди около година. Така Иран "искал да отмъсти за това убийство".

Както отбелязва "Фокс нюз", поради това Вашингтон разположи стратегически бомбардировачи B-52 в Близкия изток. Ръководителят на централното командване на САЩ генерал Франк Макензи предупреди, че американската страна е "готова да отговори на всяка агресия" в региона, насочена срещу американски граждани или интереси. По-рано този месец ядрена подводница и два ракетни крайцера на ВМС на САЩ влязоха в Персийския залив. 

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф по-рано тази седмица изрази увереност, че САЩ търсят претекст за започване на война с Техеран. Както той отбеляза, това се доказва от данните от разузнаването.

Касем Сюлеймани беше убит през нощта на 3 януари 2020 г. в резултат на целенасочен американски ракетен удар близо до летището в Багдад. В отговор Техеран през нощта на 8 януари започна ракетна атака по две цели в Ирак, използвани от американските военни - базата Айн ал Асад и летището в Ербил.