Въпреки че години наред бе отричана комбинацията на вино с шоколад, днес тя бележи истинска тенденция на Апенините.

Нови и понякога доста неочаквани смесици от шоколад и висококачествени вина са хитът сред любителите на глътката и сладкото.

Досега шоколадовите бонбони бяха изпълвани само с „топли“ питиета като ром, коняк и бренди. Сега обаче като пълнеж за шоколада с 50-55% съдържание на какао се използват вина като Banyuls, Amarascato или Sauternes.

При шоколада със 70-75% съдържание на какао пък се използват вина с т.нар. muffe nobili (знатен мухъл).

Много е важно както шоколадът, така и виното да бъдат от най-високо качество. Като най-високо оценяваната сладкарница от експертите по шоколад с вино се смята тази в Риволи (до Торино). Тя предлага шоколад с 25 вида винен крем - от Nebbiolo, Barbaresco, Barricato, Barbera, Barolo и др.

По принцип всяка област в Италия предлага шоколадови бонбони с местни вина. Въпреки че години наред бе отричана комбинацията на вино с шоколад, днес тя бележи истинска тенденция на Апенините. /Пронтософия