Лейбъристката партия във Великобритания обмисля легализацията на всички наркотици, ако това бъде препоръчано от Кралската комисия, пише британското издание Independent.

„Няма нищо по-важно от това да запазим живота на нашите граждани”, съобщи държавният секретар в сянка Даян Абът. Тя каза, че партията ще „свика Кралска комисия, за да разгледа легализацията на всеки един наркотик, както и проблемите свързани с общественото здраве”.

След това лейбъристите ще последват всички препоръки, дори в тях да се включва легализирането на кокаин и хероин.


Другата екстравагантна идея е да има клиники за защита от свръхдоза – държавни учреждения, където употребяващите наркотици ще могат безопасно да се инжектират, обясни Абът.

Данните, събрани от Европейския център за наблюдение на наркотиците, показват, че 8% от младежите признават, че са пушили канабис през 2017 г., а във Великобритания броят им скача до 12,3%.

Депутатът от лейбъристката партия Дейвид Леми отсече, че е доволен да види, че неговата партия „се ангажира с подход, базиран на доказателства относно реформата с наркотиците”.

Хелън Кларк, бившият министър-председател на Нова Зеландия, подчерта, че подходът към канабиса и хероина по целия свят е показал ирационално третиране на проблема с наркотиците.

„Всички легални лекарства имат рискови странични ефекти, които докторите, властите и обществото, считат за приемливи, заради баланса с техните терапевтични ползи. Ние трябва да обмислим отделно тяхната немедицинска употреба, но нивото им на приемане със сигурност не е нулево – в противен случай отдавна щяхме да забраним алкохола, никотина и кофеина", посочи по-рано тази година Кларк.