Космическият кораб Crew Dragon на SpaceX с астронавти Дъглас Хърли и Робърт Бенкен на борда успешно се скачи с Международната космическа станция. Скачването се излъчи на живо на уебсайта на Националното управление по аеронавтика и изследване на космическо пространство (НАСА). 


Мисията на НАСА и SpaceX беше сравнена със стъпването на Луната


След историческия полет, коя е българска следа в Space X?
Очаква се двамата американски астронавти да бъдат посрещнати от Експедиция 63,които са на МКС.

Процедурата бе напълно автоматична - никакво усилие не бе необходимо от тяхна страна, освен в случай на неочакван технически проблем.

Очаква се мисията на Бенкен и Хърли да продължи около 3 месеца. Полетът до Международната космическа станция продължи 19 часа.

В последните 24 часа човечеството направи огромна крачка към бъдещето и отвори нова глава в космическата история. Снощи, точно в 22 часа и 22 минути българско време, космическият кораб Dragon на SpaceX излетя успешно на първата частна мисия с екипаж на борда.   

Преди дни първото изстрелване на ракетата беше отложено 17 минути преди старта, заради лошо време. 

Мисията е определяна като историческа, тъй като през последните 9 години американските астронавти летят до Станцията с руски кораби след спирането на програмата със совалките на НАСА. С тази мисия за първи път в историята частна компания изпрати хора в Космоса.