Перспективите за разрешаване на настоящата криза в Украйна чрез средствата на дипломацията изглеждат доста мрачни, особено на фона на настоящите ядрени учения в Русия и Беларус, каза Джил Дохърти, бивш ръководител на московското бюро на CNN.

По нейните думи, тези учения са като „реклама на руската мощ и влияние“, при това факт е, че са задействани най-новите ракети, способни да носят както конвенционални, така и ядрени бойни глави.

Джил Дохърти работи като ръководител на московското бюро на CNN в продължение на почти десет години, а сега работи като наблюдател. Издание се свързало с нея в Москва.

Джил, президентът Байдън и министърът на отбраната Лойд Остин смятат, че Владимир Путин е взел решението да нахлуе в Украйна. Възможно ли е според вас да се разреши тази криза чрез дипломация?

ДЖИЛ ДОХЪРТИ: Знаете ли, що се отнася до дипломатическото решение, поне що се отнася до случващото се в публичното пространство, не съм твърде оптимистично настроена. Защото ако слушате какво казва Русия, тогава те се нуждаят от така наречения пакет или всъщност пакетна сделка, според която архитектурата за сигурност след Студената война в Европа ще бъде напълно променена.

Съгласно тяхната позиция, САЩ не обръщат внимание на червените им линии. И аз препрочетох, само преди няколко дни, изявлението, или по-скоро отговора на Русия на отговора на Вашингтон на първоначалния отговор на Москва.

Те казват, че ако Съединените щати не желаят да спазват тези правно обвързващи гаранции, тогава ние – тоест Русия – ще бъдем принудени да прибегнем до военно-технически средства или мерки. Точно това е формулировката, която президентът Путин използва дълго време. Не е съвсем ясно какво точно е имал предвид, но не звучи много обнадеждаващо.

Така че, ако нищо особено не се случва в кулоарите в момента – и ние не знаем нищо за това – тогава от дипломатическа гледна точка цялата картина не изглежда много обещаващо.

Това е сигурно. Исках също да ви попитам за тези учения, които Владимир Путин наблюдава. Става дума за руски учения на стратегическите сили. Защо тези учения са толкова важни?

ДЖИЛ ДОХЪРТИ: Преди всичко трябва да кажа, че никой не говори за използването на ядрено оръжие в Украйна. Но относно това, което прави президентът... Всичко това е елемент от военни учения, и то много мащабни, които те провеждат заедно с Беларус.

И този етап е кулминацията на тези маневри. И президентът Путин, и президентът Лукашенко на Беларус седяха в "ситуационната стая" в Кремъл и следяха хода на ученията. По същество ядрената триада — въздушно, наземно и подводно базирано ядрено оръжие — може да се използва от Русия за доставяне на ядрени бойни глави.

Някои от тези ракети са построени с помощта на най-новите технологии. И по-скоро бих го нарекъл реклама на руската мощ и руското влияние. Отново не предполагам, че ще използват тези средства, но такава възможност не бива да се изключва напълно.

Някои от тези оръжия, между другото, могат да се използват заедно - и с ядрени и с конвенционални бойни глави. В същото време редица от тези средства могат да се използват в този регион, но, надявам се, все още без ядрени бойни глави.