Италианските здравни власти съобщиха днес, че от новия коронавирус в страната са заразени 15 131 и 1 016 са починалите. Това предават световните медии.

В сравнение с вчера, инфекцията се е увеличила с 21%, а смъртността - с 23%.

В сряда, както вече информира БЛИЦ, бе отбелязано най-голямото увеличение в броя на починалите от разкриването на заразата на 21 февруари. 

Броят на починалите от новия коронавирус в Италия се увеличи от 631 на 827 души в само за 24 часа, което е в относителни числа бе ръст от 31%, предаде "Ройтерс", цитирайки данните на Агенцията за гражданска защита на страната.  

Огнището на епидемията в Италия остава в северната част на страната, като в Ломбардия има 8 725 случая. А в Лацио, регион близо до Рим, броят на заразените е нараснал с една трета - до 200.

Италианският премиер Джузепе Конте обяви късно вечерта в сряда, че всички търговски обекти в Италия ще бъдат затворени поне до 25 март, с изключение на магазините за хранителни стоки и аптеките, в опит да се овладее разпространението на новия коронавирус.

В телевизионно обръщение Конте каза, че фирмите трябва да затворят всички отдели, които не са решаващо важни за производството им. Затварят се всички магазини, козметични салони, барове и ресторанти.

Фирмените столове може да останат отворени, стига да гарантират, че посетителите им могат да стоят на разстояние от най-малко един метър един от друг. Доставките по домовете остават разрешени.

Индустриите и заводите могат да продължат работа при спазване на необходимите предохранителни мерки за избягване на заразяване. "Ще можем да видим резултатите от това голямо усилие след две седмици", каза премиерът.

Ден по-рано Конте вече обяви карантина върху цялата територия на Италия до 3 април с ограничения над свободата на движение и масови събирания за 60-те милиона италианци.

Тогава той увери, че супермаркетите ще бъдат редовно зареждани и призова италианците да не се струпват в тях за масово презапасяване.  Новото затягане на мерките бе обявено, след като снощи се разбра, че броят на починалите заразени с новия коронавирус в Италия е нараснал с почти 200 души в сравнение с предишния ден, предаде АНСА. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!