Най-малко 20 души са загинали и 21 са били ранени при инцидент на борда на руска ядрена подводница от Тихоокеанския флот на Русия.

По непотвърдена информация, става дума за подводницата "Нерпа", на чийто борд е имало 208 души, 81 от които - военнослужещи. Сред жертвите са работници от корабостроителното предприятия и войници. Самата подводница нямала повреди, гласят съобщенията.

Радиационният фон в и около нея е в рамките на нормата. Няма опасност от радиация, тъй като аварията е станала в носовата част на съда, а реакторният отсек не е засегнат. Взето е решение за връщане на подводницата на брега във временната й база и тя се придвижва натам на собствен ход.

Корабът за борба с подводни лодки, "Адмирал Трибуц", осигурил помощ и откарал някои от пострадалите от екипажа в пристанището, съобщават информационните агенции.

Министърът на отбраната Анатолий Сердюков информирал лично президента Дмитрий Медведев за инцидента. Руският държавен глава е разпоредил на главния прокурор Юрий Чайка да се проведе разследване за причините за инцидента, които до този момент остават неизвестни.

Японските военноморски сили са били известени за пожара, разразил се на руска подводница от руския Тихоокеански флот, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки японското министерство на отбраната. Японски станции за измерването на нивото на радиацията в Тихоокеанския регион показват, че няма повишение на радиацията заради трагедията, разиграла се вчера и отнела живота на най-малко 20 души от екипажа на подводницата.

Руските власти също обявиха, че няма изтичане на радиация и че атомното отделение на подводницата не е било засегнато от пожара.

Това е най-голямата трагедия с руска подводница от август 2000 г. насам. Тогава подводницата Курск потъна, след като се взриви едно от торпедата й. Загинаха 118 моряци.  /БЛИЦ