Командирът на батальон от 46-а аеромобилна бригада Анатолий "Купол" е бил понижен в длъжност. Според "Украинска правда" сега той ще бъде заместник-командир на батальона на учебния център.

Повод за това станало скандално интервю за американския вестник The Washington Post, в което „Купол“ критикува действията на военните власти.

„Решението за понижаване на „Купол“ е взето от командващия Десантно-щурмовите сили на Въоръжените сили на Украйна, тоест генерал-майор Максим Миргородски“, се казва в статията на УП.

"Купол" реагира остро на тази стъпка и написа оставката си.

"Украинска правда" се обърна за коментар и към пресслужбата на ДШВ, но оттам все още не са дали отговор.

Това не е първият случай в 46-а бригада, в който се преместват от бойна част в учебен център след комуникация с пресата. През януари 2023 г. сержант от ДШВ Александър Погребиски говори в интервю за УП за ситуацията в Соледар, откъдето тогава напускаше украинската армия. След това Погребиски беше понижен в ранг.

„Военните ръководители не обичат истината и не искат да решават системни проблеми“, отбелязват събеседниците на УП.

Анатолий "Купол" се бори за Украйна от 2014 г. След 24 февруари 2022 г. защитава и украинските граници по време на военните действия срещу Русия.

В интервю за американския вестник той каза, че 100 от 500 войници са загинали в неговия батальон. На тяхно място пристигат 100 нови войници, но не им е дадено време да се подготвят. Анатоли посочи, че те са изоставили всичко и са избягали, защото ги е било страх да стрелят.

Също така "Купол" каза, че в украинската армия вече има много малко войници с боен опит. Много от тях са загинали или ранени.


Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук