Сирхан Сирхан – мъжът, осъден за убийството на Робърт Ф. Кенеди, е бил намушкан с калифорнийски затвор, съобщават американски медии, цитирани от BBC и БГНЕС. В официално изявление на властите се посочва, че инцидентът е станал в затвор край Сан Диего в петък следобед.

От Департамента по затворите на Калифорния обаче не посочиха името на пострадалия, но уточниха, че състоянието му е стабилно.

Според източник от силите на реда обаче раненият е 75-годишният Сирхан. Той излежава доживотна присъда в затвора „Ричард Джей. Донован“. Мъжът, който го е намушкал – също затворник, е вкаран в изолатора.

Палестинецът с йордански паспорт е осъден за убийството на кандидата за президент на САЩ Робърт Ф. Кенеди, когото прострелва три пъти в хотел „Амбасадор“ в Лос Анджелис на 5 юни 1968 година. Сенаторът от Ню Йорк и брат на убития пет години по-рано президент демократ Джон Кенеди, умира в болница от раните си 24-часа по-късно.

На процеса през 1969 година Сирхан първоначално получава смъртна присъда. Три години по-късно обаче тя е заменена с доживотен затвор, след като в Калифорния премахват смъртното наказание.