Абдулгадир Машарипов, който в новогодишната нощ стреля в клуб "Рейна" в Истанбул, уби 39 и рани 69 души, бе преместен в събота в затвора в Силиври след приключване на разпита в Дирекцията по сигурността в Истанбул, воден от прокурора Гьокалп Кьокчю от Републиканската прокуратура.

Според полицейски източници терористът е в единична килия и се пази при изключителни мерки за сигурност. Той бе заловен на 17 януари т.г. при операция на полицията в квартала Есенюрт в Истанбул.

В неизвестност е синът на терориста, който е на четири години и половина. Твърди се, че детето се намира при джихадистите от ДАЕШ ("Ислямска държава").

Станаха известни и някои детайли от признанията на Машарипов в следствието.

При обиск в квартирата му е било намерено прощално видео от 27 декември 2016 г., в което Машарипов заръчвал синът му да стане камикадзе. Видеото било заснето от съпругата на Машарипов, която също бе арестувана, и е в затвора заедно с дъщеря им, която е на година и половина.

Истинското име на Машарипов било Мохамед. Той го променил на Ебу/Абу/ Мохамед, а кодовото му име в ДАЕШ било Абдул Кавий. В Узбекистан, чийто гражданин е, Машарипов бил заподозрян, че е член на ДАЕШ. През 2011 г. той отишъл в Москва, където се оженил за Зарина. Двамата отишли в Иран, откъдето по нелегални пътища се прехвърлили в Афганистан и той бил е приет в организацията. Вече обученият Машарипов участвал в терористични атентати в Пакистан.

След 2014 г. по нареждане на ДАЕШ семейството последователно пребивава в Иран и Сирия, а през януари 2016 г. пристига в Турция през източната провинция Ван, заедно с група афганистанци, уйгури и чеченци.

В Турция установява връзка с намиращите се тук джихадисти, които били наели квартири в Истанбул, Кайсери и Кония. Отговорен джихадист, по прякор Тулпар, настанил семейството в квартира в истанбулския квартал Башакшехир, където Машарипов пребивавал до нападението в новогодишната нощ. Отговорен за операцията по нападението в "Рейна" бил джихадистът Абу Шюхеда, с когото кореспондирали чрез телеграми. В последното съобщение от 25 декември м.г. Машарипов заявил, че е готов за извършване на нападението.

Според показанията на Машарипов, за атентатите в Турция отговарял джихадист по прякор Абу Джихад и лично той ги ръководел. Същият бил от централното ръководство на ДАЕШ. Машарипов се познавал лично с него.

По заповед на Абу Джихад на 27 декември 2016 г. Машарипов наел за три дни апартамент в "Медикуле резиданс" в Истанбул на цена от 100 турски лири на нощ. Въпреки това обаче Машарипов прекарал същата нощ при семейството си в Башакшехир. Именно тук жена му заснела прощалното видео, в което заръчвал на сина си да стане джихадист.

Във връзка с нападението в "Рейна" Машарипов признал, че чантата с оръжията му била предадена на 31 декември в квартал Зейтинбурну на място, където нямало улични камери за наблюдение. На 1 януари, около 01,15 часа, той пристигнал пред "Рейна" с такси, което паркирало на около 10 метра от входа.

Машарипов имал в джобовете на палтото си 3 броя флаш бомби. Пълнителите и автоматът Калашников АК-47 били в чанта.

Първо застрелял полицая Бурак Йълдъз на входа на заведението и охранителите, а след това стрелял срещу хората, които празнували Нова година. Машарипов изпразнил няколко пълнителя срещу хората. След това съблякъл палтото, махнал шапката си и възпламенил флаш бомба пред лицето си, за да не бъде разпознат, ако бъде убит. Това била последната бомба, която пазел да възпламени, ако бъде разкрит. Бомбата била американско производство.

С това действие Машарипов получил вид на ранен. Легнал на земята и влачейки се, като тежко ранен човек, успял да премине през кордона от спецполицаи, обградили "Рейна" след нападението. Полицаите помислили, че е ранен и го оставили на тротоара отвън.

Преди да напусне района на клуба, Машарипов бил спрян от полицаите. Той отговорил на въпросите им, казал, че е ранен при нападението в заведението. След това повървял малко, накуцвайки, качил се на такси и напуснал района.