Нарастване на сексуалното насилие се очертава през последните месеци в центъра за обработка на мигранти и бежанци на гръцкия остров Лесбос, както и в т. Нар. „Маслинова горичка“ – импровизиран лагер, цитирано от Newsweek каза представител на „Медици без граници“.

Според доклада на Нюзуик, публикуван в събота, медицинският координатор за Гърция, д-р Деклан Бари, каза, че само хуманитарната група е получила доклади за 21 случая на изнасилване и сексуално насилие от май, като почти половината от жертвите са момичета и момчета на възраст до 18 години и най-малко две са деца на възраст до 5 години.

„Един случай не е приемлив, да не говорим за един на седмица. И съм сигурен, че това се случва много по-често от обявеното „, каза Барри пред Нюзуик.

„Трябва да признаем, че това е системен провал“, каза той.

Неправителствените организации, които работят в лагера, предупреждават за увеличаване на депресията, самонараняване и самоубийствени тенденции сред жителите в жестоко пренаселеното съоръжение, където около 8500 души са натъпкани в пространство, проектирано за около 3000, а около половината от населението се състои от жени и деца.

Те също така сочат сериозна липса на сигурност, която оставя безсилни уязвими на атаки и злоупотреби.

„В Мория има огромно страдание“, каза Барри пред Нюзуик. „И фактът, че това страдание и това насилие се случва поради европейска политика, е, че няма начин да се приеме, че изобщо е приемливо“, добави той, като се позова на сделката между Брюксел и Анкара, която доведе до хиляди търсещите убежище да бъдат заловени в Гърция.