Напрежението в Източното Средиземноморие нараства от месеци. В района, богат на въглеводородни ресурси, се преплитат взаимно противоречащите си интереси на Гърция, Кипър, Турция, Израел и Египет.

През миналата седмица турският сондажен кораб „Явуз“ извърши проучвания в изключителната икономическа зона на Кипър. Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел увери Атина в „неизменната подкрепа“ на Брюксел и призова Турция да прекрати провокационните си действия в континенталния шелф край Кипър.

В сряда гръцкият външен министър Никос Дендиас се срещна с представителя на Палатата на представителите, базирана в Източна Либия, Агила Салех. Двамата са обсъдили демаркация на морските граници в „рамките на международното право“, а не „нелегитимния“ според тях меморандум, подписан между Правителството на националното съгласие в Триполи с Турция.

Междувременно масло в огъня наля и очакваното на 2 юли решение на върховната административна инстанция в Турция за статута на „Св. София“. Анкара получи призиви от Атина, Вашингтон, Москва и Париж да запази статута на храма-музей, на което многократно отвърна, че въпросът е нейна вътрешна работа и че никой не може да говори на Турция с предупредителен тон.

Военни действия са изключително слабо вероятни, но дипломатическата война вероятно ще продължи още известно време, но трябва да се постигне компромис.

Той трябва да включва и споразумение за суверенитета върху стотина малки необитаеми острови или скали в морето. Гърция претендира, че има суверенитет върху тях, което е част от една друга илюзия, че страна като Гърция може да контролира цялото море. Това е непостижимо. Ползата от мирно Егейско море би била и за туризма, и за проучванията за нефт и газ. Не виждам никакъв друг изход, освен компромиса.