Президентите на Турция и Азербайджан Реджеп Тайип Ердоган и Илхам Алиев откриха днес новото турско летище Ризе-Артвин, пише вестник " Дейли Сабах".

"Новото летище се намира на 34 километра от град Ризе, на 54 километра от град Хопа и на 125 километра от Артвин в района на град Пазар в окръг Ризе, Североизточна Турция. Това е второто летище на Турция, построено чрез насип в морето в каменист черноморски район.

Кулата за контрол на въздушното движение на летището е с формата на чаша за чай.

 

 

Първият полет до летището на самолет "Търкиш еърлайнс" кацна на новото летище в 10:35 часа местно време, a pътниците в самолета бяха посрещнати от министъра на транспорта на Турция Адил Караисмаилоглу.

Самолетът на Turkish Airlines, превозващ 320 пътници, беше преименуван на "Rize-Artvin", за да отбележи откриването, и беше пилотиран от Мустафа Инанч Ерсой, родом от района на Пазар в Ризе.

 

 

По-късно президентът Реджеп Тайип Ердоган и президентът на Азербайджан Илхам Алиев пристигнаха на летището с чартърни полети. В речта си Алиев припомни подкрепата на Турция за победата им във войната в Карабах.

Ердоган, който е родом от квартал Гюнейсу в Ризе, каза, че броят на летищата в Турция се е увеличил от 26 на 57 по време на последователните правителства на Партията на справедливостта и развитието.

Летището е с покрита площ от 47 133 квадратни метра, съобщава се, че има годишен капацитет от 3 милиона пътници. Използвани са поне 100 милиона тона каменна маса за отвоюването му от морето", пише изданието.