Специалистите от НАСА потвърдиха точността на неотдавна получените данни, свидетелстващи за бързо, глобално затопляне. За това съобщават от EurekAlert!

От 2003 до 2017 година изследователите измервали температурата на въздушния слой на повърхността на морето, сушата и ледената покривка с помощта на спутника Aqua, на борда на който се намира атмосферния инфрачервен радар AIRS. 
Учените сравнили показателите с резултатите от анализа на повърхностните температурни аномалии, проведени от Института по космически изследвания Годар. 

Оказало се, че и двата набора от данни съответстват един на друг. Според резултатите температурата на земната повърхност се е увеличила в целия свят за последните 15 години, а най-топлите инструментални наблюдения са започнали да нарастват през 2015, 2017 и 2017 година.

По думите на учените спътниковият мониторинг потвърждава данните на наземните станции, които примерно биха могли да дадат неточна информация заради преместване, системни грешки в инструментите и методите на измерване.

Освен това новите резултати показват, че наземните наблюдения могат да не бъдат точни заради скоростта на температурните изменения в Арктика.

Според учените, ако не бъдат взети никакви мерки за намаляването на изхвърлените парникови газове, към края на века температурата на морската вода в горната й част ще се увеличи с 0,78 градуса по Целзий. 

Това ще вдигне нивото на морето за сметка на топлинното разширение с допълнителни 30 сантиметра. Увеличението на температурите ще провокира и по-силни бури, урагани и екстремни ситуации. 

Превод БЛИЦ